David Gaboriaud

Tosty francuskie, lemon curd i owoce


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 237

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Lemon curd:

sok z 3 cytryn

4 żółtka

4 łyżki cukru

Tosty francuskie:

1 chałka pokrojona na grube kromki

1 jajko

1 szklanka mleka

1 łyżka miodu

owoce sezonowe (agrest, borówki, jeżyny)

płatki rumianku do ozdoby

Przygotowanie:

Lemon curd: w metalowej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę, dodaj sok z cytryn, wymieszaj i przełóż nad rondelek z gotującą się wodą (uwaga: miska nie może dotykać gotującej się wody). Podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij miskę z rondelka i odstaw.
Tosty francuskie: w misce wymieszaj mleko z ubitym jajkiem i łyżką miodu. Następnie przełóż tę masę do głębokiego talerza. Maczaj w niej kromki chałki, a potem smaż na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Przełóż tosty francuskie na talerz, dodaj po kilka łyżek lemon curdu, świeże owoce i posyp kwiatami rumianku.

powrót

Podobne przepisy

Papaja nadziewana musem cytrynowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.