Aaron Craze

Tostadas z wołowiną


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tostadas z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

oliwa do smażenia

1 por, posiekany

4 marchewki: 3 pokrojone na kawałki, a 1 wzdłuż w cienkie paski

2 czerwone cebule, 1 posiekana, 1 pokrojona na cienkie plasterki

½ główki czosnku, przekrojonej poziomo

2 wołowe lub cielęce policzki, oczyszczone ze ścięgien i tłuszczu

pęczek tymianku

450 ml czerwonego wina

1 kostka rosołowa, wołowa

1 zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki

sok z ½ pomarańczy



Tostadas:

150 g mąki pszennej

150 g polenty

1 łyżka soli

20 g masła

225 ml gorącej wody

mąka do oprószenia blatu

olej roślinny do smażenia



Do podania:

2 duże pomidory, pokrojone na plastry

1-2 czerwone chili bez pestek, drobno pokrojone

marynowana zielona jalapeño, pokrojona na plasterki

ostry sos chili



Nadzienie z mięsa wołowego:

Rozgrzej trochę oliwy w dużym rondlu lub naczyniu żaroodpornym. Obsmaż wołowinę, a następnie pokrojoną marchew i czerwoną cebulę oraz czosnek, aż warzywa się zeszklą (6-8 min). Włóż mięso z powrotem do rondla, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i tyle gorącej wody, by przykryć mięso płynem na głębokość 1 cm. Dodaj pokruszoną kostkę rosołową, przykryj naczynie i duś mięso w sosie na małym ogniu przez 3 godziny, aż zacznie się rozpadać. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw, żeby mięso ostygło do temp. pokojowej. Skrop oliwą plasterki czerwonej cebuli, paski marchewki, zieloną paprykę i wymieszaj wszystko z sokiem z pomarańczy. Wyjmij wołowinę z sosu i rozdrobnij widelcem. Wmieszaj do sałatki i odstaw.



Tostadas:

Wymieszaj w misce mąkę pszenną, polentę i sól. Roztop masło w rondelku, dodaj do sypkiej mieszaniny, a następnie małymi porcjami dolewaj wodę, mieszając aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Podziel ciasto na 8 części i rozwałkuj każdą na krążek o średnicy ok. 5 cm. Wlej do rondla olej na głębokość 2 cm i rozgrzej go. Sprawdź, czy temperatura jest właściwa, wrzucając na olej odrobinę ciasta (powinno wypłynąć na powierzchnię otoczone pęcherzykami). Smaż tostady po minucie z każdej strony, aż będą jasnozłociste. Osącz je na papierowym ręczniku i posyp odrobiną morskiej soli.



Przy podaniu:

Ułóż po plastrze pomidora na każdym placku i posól. Nałóż po łyżce sałatki z wołowiną i trochę posiekanej chili. Przybierz kawałkiem jalapeño i lekko skrop oliwą. Podaj buteleczkę sosu chili, żeby goście mogli doprawić tostady do smaku.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



powrót

Podobne przepisy

Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.