Tomasz Jakubiak

Tost z ziołowym masłem, pomidorowym omletem i rukolą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 5239

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kromki pieczywa tostowego

3 łyżki masła

garść świeżej bazyli i tymianku

dól gruboziarnista

omlet:

3 jajka zielononóżkI

4 łyżki maślanki

4 pomidorki cherry

szczypiorek

sałatka:

garść rukoli

sól

pieprz

chlust oliwy

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Z pieczywa tostowego za pomocą ringu, foremek wytnij kółka.W moździerzu utrzyj świeże zioła. Posól je i dodaj masło. Wszystkie składniki bardzo dokładnie połącz. W misce roztrzep jajka. Dodaj maślankę, posiekany szczypiorek i kawałki pomidorków. Masę dopraw solą. Na patelni rozpuść ziołowe masło i połóż ringi. Wlej do nich masę jajeczną. Krązki pieczywa tostowego posmaruj masłem ziołowym. Omlety i krązki pieczywa wstaw na chwilę do piekarnika. Świeżą rukolę dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą dobrej jakości. Tosty podawaj z sałatką ze świeżej rukoli i omletem.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.