Ruth  Rogers

Tost z fasolą borlotti


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tost z fasolą borlotti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg drobnej fasoli

namoczonej przez noc

odlanej i przepłukanej

oliwa extra vergine

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 łodyga selera naciowego

1 główka + 1 ząbek czosnku

2 pomidory

suszona chili

suszone oregano

duża kromka białego chleba

najlepiej włoskiego z mąki durum

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wsyp fasolę do dużego żaroodpornego ceramicznego naczynia, dodaj główkę czosnku, łodygę selera naciowego i 1 pomidora. Zalej fasolę zimną wodą, a całą powierzchnię wody polej oliwą extra vergine. Przykryj fasolę folią aluminiową, zrób w niej nożem 2 dziurki i wstaw naczynie do piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu usuń łodygę selera i czosnek, upiecz tost na grillu, natrzyj go przekrojonym ząbkiem czosnku, następnie przerwij skórkę drugiego pomidora i nasącz tost sokiem i miąższem, wcierając pomidora w chleb. Posól, dopraw pieprzem, posyp pokruszoną suszoną chili oraz oregano. Nałóż na bruschettę porcję fasolki.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.