Tortille

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tortille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)

szczypta soli

1 szklanka (250 ml) zimnej wody

1 łyżka oliwy

mąka do posypania

oliwa do posmarowania blatu



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę i sól, wlewamy oliwę i wodę. Mieszamy składniki, ściskając palcami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto i krótko wyrabiamy, formując je w kulę. Dzielimy ciasto na 24 porcje, utaczamy z nich kulki, wkładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy blat oliwą. Kulki ciasta rozpłaszczamy dłonią lub rozwałkowujemy między warstwami folii na grubość 3 mm. Kładziemy placuszki na gorącej płycie i pieczemy po 2-3 minuty z obu stron. Zdejmujemy z płyty, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple.

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.