Anjum  Anand

Tortille z łososiem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Tortille z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

½ łyżeczki nasion gorczycy

1 mała cebula

drobno posiekana

2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru

2 duże ząbki czosnku

drobno posiekane

8 liści curry

1½ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

2 małe pomidory

drobno pokrojone

4 łyżki świeżo startego miąższu kokosa

200 ml wody

sok z połowy cytryny

2 łyżki posiekanych

solonych

prażonych orzeszków ziemnych

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

300 g filetów łososia

bez skóry

pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm

4 pszenne tortille

garść cienko pokrojonych liści sałaty

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać nasiona gorczycy, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż przestaną strzelać. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać imbir, czosnek i liście curry, i smażyć 3-4 minuty, aż czosnek się zrumieni. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Dodać pomidory, miąższ kokosa i odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel pokrywką i dusić 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i orzeszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rybę i gotować jeszcze 3-4 minuty, w razie potrzeby dolewając wody, aż łosoś będzie dobry. Na środku każdej tortilli ułożyć pasek z liści sałaty, a na nim porcję łososia. Zrolować, przeciąć na pół i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.