Anjum  Anand

Tortille z kurczakiem tikka


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tortille z kurczakiem tikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

150 ml greckiego jogurtu

1 łyżka oleju roślinnego

2,5 cm korzenia świeżego imbiru, obrane i posiekane

1 ząbek czosnku, posiekany

¼-½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka garam masala

duża szczypta utartych razem w moździerzu nasion zielonego i czarnego kardamonu

¾-1 łyżeczki soli

30 g sera cheddar, startego na grubej tarce

1½ łyżki soku z cytryny

1 jajko, rozkłócone



Kurczak

400 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm

olej roślinny, do natłuszczenia rusztu

2 łyżki roztopionego masła, do smarowania



Do podania

½ cebuli, pokrojone w cienkie plastry

2 pomidory, pokrojone w cienkie plastry

1 główka małej sałaty rzymskiej, pokrojona w cienkie paski

150 ml zielonego chutneyu (patrz oddzielny przepis)

5 gotowych tortilli, podgrzanych w piekarniku w folii aluminiowej

5 patyczków do szaszłyków



Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty. Kawałki kurczaka ponakłuwać widelcem, włożyć do marynaty i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć na tyle wcześnie, aby mięso zdążyło osiągnąć przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać grill do średniej temperatury. Natłuścić ruszt olejem, na dole piekarnika położyć folię aluminiową. Nabić kawałki kurczaka na patyczki, tak, aby się nie dotykały. Grillować 6-8 minut, odwracając w połowie. Posmarować roztopionym masłem i grillować jeszcze minutę, aż brzegi mięsa lekko się zwęglą. Widelcem zsunąć kawałki kurczaka z patyczków. Podzielić na pięć równych porcji i umieścić na środku podgrzanych tortilli. Na wierzchu położyć warzywa i łyżkę chutneyu. Zrolować, przeciąć ukośnie na pół i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.