Marieta  Marecka

Tortille kukurydziane z kaczą piersią i salsą kukurydzianą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tortille kukurydziane z kaczą piersią i salsą kukurydzianą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Salsa

½ puszki kukurydzy

2 pomidory np. malinówki

1 chili

2 plastry ananasa

oliwa

½ pęczka kolendry

½ czerwonej cebuli

sok z limonki

sól

pieprz

Kaczka

2 piersi z kaczki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka świeżego, startego imbiru

sól

pieprz

1 łyżka oliwy

Tortilla

150 g mąki pszennej

150 g mąki kukurydzianej

ok. 200 ml gorącej wody (+ dodatkowo kilka łyżek wody, może być zimna)

sól

sałata rzymska do podania

Przygotowanie:

Pierś kaczki nacinamy od strony skóry.
W miseczce mieszamy kolendrę, kurkumę, imbir, sól i pierz oraz 1 łyżkę oliwy. Nacieramy mięso i odkładamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki do zamarynowania.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi skórą do dołu. Smażmy, aż będzie rumiana i przekładamy na drugą stronę. Po ok. 5-7 minutach zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy całość i dusimy ok. 7 minut, żeby doszła w środku, ale nie wyschła. Ściągamy z patelni, żeby odpoczęła.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i miksujemy blenderem na sos, doprawiamy połową soku z limonki, solą i pieprzem.
W misce mieszamy kukurydzę, drobno poszatkowaną chili, kolendrę, drobno pokrojonego ananasa, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i doprawiamy sola i pieprzem.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i zalewamy całość wrzątkiem (na początku nie wlewamy całej wody, robimy to stopniowo). Mieszamy całość widelcem, a następnie zagniatamy. Robimy to tak długo, aż masa będzie zwarta, gładka i zacznie odchodzić do dłoni. Przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na porcje i z każdej formujemy kule wielkości dużego orzecha włoskiego, przykrywamy je folią, żeby nie wyschły. Następnie za pomocą foli spożywczej rozwałkowujemy na cienkie placki.
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy placki przez około minutę z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Ściągamy i przykrywamy drugim talerzem, żeby nie stygły i nie wysychały.
Kaczkę kroimy w plasterki, tortille wkładamy do miseczek, polewamy 1 łyżką sosu pomidorowego, układamy plastry kaczki, plastry sałaty, salsę kukurydzianą i skrapiamy dodatkową porcją sosu pomidorowego.

powrót

Podobne przepisy

Chili z mięsa mielonego i fasoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:30

CYTUJ

Jadłbym!! Jak patrzę na same zdjęcia to aż mi ślinka cieknie, a co dopiero jak taką tortillę wszamam?:D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.