Paul Merret

Tortilla ze szpinakiem


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania na karnawał i imprezę

Tortilla ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży mączysty ziemniak

1-2 łyżki oliwy

2-3 ząbki czosnku

obrane i posiekane

100 g świeżego młodego szpinaku

umytego i posiekanego (albo 200 g mrożonego

rozmrożonego i odsączonego)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

6 jajek od kur z wolnego wybiegu

60 g mieszanki świeżych ziół (np. natki

kolendry

koperku i mięty)

4 dymki

przycięte i drobno posiekane

nasiona z 4 strączków kardamonu

30 g masła

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj ziemniaka w osolonej wodzie, aż będzie miękki (15-20 min). Odsącz i ugnieć na puree. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i smaż 1-2 min, aż zmięknie. Dodaj posiekany szpinak, wymieszaj i zblanszuj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, i skrop sokiem z cytryny. Wbij jajka do dużej miski, roztrzep je trzepaczką, dodaj szpinak, posiekane zioła i dymki, i starannie wymieszaj. Dodaj drugi ząbek czosnku oraz kardamon i dopraw mieszaninę solą i pieprzem. Połącz jajeczną mieszaninę z ugniecionym ziemniakiem i starannie wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni z metalową rączką o średnicy 25 cm, na średnim ogniu, a następnie zakołysz patelnią, żeby ścianki i dno pokryły się stopionym masłem. Przełóż na patelnię jajeczno-warzywną mieszaninę i zapiekaj w piekarniku przez 20-30 min, aż środek tortilli stężeje. Wyjmij tortillę z piekarnika, odstaw na 10 min do ostygnięcia, podawaj w porcjach z dodatkiem pokruszonej fety, plasterków rzodkiewki i jogurtu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.