Jacek Sikora

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie placków pszennej tortilli

opakowanie serka mascarpone

pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

pół szklanki brązowego cukru

cynamon

3 winne jabłka pokrojone w sporą kostkę

pół świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

syrop klonowy

2 łyżki masła orzechowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią owoce zasypując je cukrem. Karmelizować je. Pod koniec procesu dodać masło orzechowe i wymieszać. Do serka mascarpone dodać wodę pomarańczową i cynamon. Aby podczas pieczenie placek się nie odkształcił i zachował kształt rożka, do środka włożyć kawałek zwiniętej w kulkę folii aluminiowej. Rożki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Wyjąć jak będą chrupiące. Rożki napełnić kolejno warstwami – ser, owoce, ser, owoce.

powrót

Podobne przepisy

Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.