Marieta  Marecka

Tortilla hiszpańska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 1502

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 3.3

Składniki:

4 ziemniaki

1 cebula

½ cukinii

8 jaj

sól, pieprz

oliwa z oliwek

olej do smażenia (np. Kujawski)

sos majonezowo-czosnkowy do podania

sos majonezowy do tortilli

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, później każdą w plasterki grubości ok. 5 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2-3 cm wysokości). Smażymy cebulę, aż się zeszkli, i odcedzamy na ręczniku papierowym. W tym samym rondlu smażymy ziemniaczki, aż będą złociste i dosmażone w środku. Odsączamy na papierze. Cukinię kroimy w półplasterki i lekko przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wysokiej miski wbijamy całe jaja i rozkłócamy je dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do jaj ziemniaki, cebulę, cukinię, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wylewamy masę jajeczną i na wolnym ogniu smażymy, aż spód nabierze ładnego koloru. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy patelnią, odwracamy do góry nogami tak, by nieścięta powierzchnia tortilli wylądowała na patelni. Dosmażamy całość. Przed podaniem można trzymać tortillę w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygła, choć chłodna również smakuje znakomicie. Podajemy z sosem majonezowym.
Sos majonezowy przygotowujemy wcześniej. Rozgniatamy czosnek. Majonez łączymy z jogurtem rózgą, dodajemy czosnek, sól. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy do tortilli i innych przegryzek.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż w liściach lotosu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

beataca

postów: 5

28.08.2016 16:00

CYTUJ

Super! Polecam!

miranda2013

postów: 4

20.05.2015 13:17

CYTUJ

szybkie, smaczne i pożywne:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.