David Gaboriaud

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką

odsłon: 715

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1,5 kg surowych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

10 jajek

2 podłużne papryki zielone

1 żółtko

1 łyżka musztardy Dijon

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

kilka kropli soku z cytryny

szczypta wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

Podsmaż ziemniaki na oliwie na mocnym ogniu przez 5-8 minut, aż będą złociste. Następnie dopraw solą, dodaj trochę oliwy z oliwek i duś na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Ubij jajka w misce, dopraw solą. Do miski z jajkami dodaj usmażone ziemniaki, wymieszaj chwilę i od razu wlej z powrotem masę jajeczno-ziemniaczaną na patelnię. Podsmaż, aż spód się zetnie, czyli ok. 8-10 minut. Następnie przewróć omlet za pomocą dużego talerza i podsmaż drugą stronę kilka minut.
W międzyczasie przygotuj aioli – w misce ubij żółtko z musztardą i cały czas ubijając, wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz majonez. Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek i szczyptę wędzonej papryki.
Grilluj zieloną paprykę bezpośrednio nad gazem.
Serwuj omlet z papryką i z aioli.

powrót

Podobne przepisy

Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

miranda2013

postów: 4

20.05.2015 13:18

CYTUJ

trochę ciężkie, ale bardzo smaczne

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.