Anna Olson

Tortiera Anny


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Tortiera Anny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

2½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki miałkiej soli

120 g niesolonego zimnego masła

120 g margaryny roślinnej, zimnej

2 łyżki soku z cytryny

6-10 łyżek zimnej wody



Nadzienie

1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

750 g mielonej wieprzowiny, wołowiny albo cielęciny (lub mieszanego mielonego mięsa)

2 cebule, pokrojone w kostkę

1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

2 liście laurowe

¾ łyżeczki drobnej soli

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonych nasion selera naciowego

szczypta mielonego ziela angielskiego

szczypta mielonych goździków

1 szklanka cydru jabłkowego

½ szklanki wody



1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody do posmarowania



Przygotuj ciasto

Zmieszaj mąkę z solą. Posiekaj masło i margarynę z mąką, aż mieszanina nabierze jednolitej grudkowatej konsystencji. Dodaj sok cytrynowy i tyle wody, żeby zagnieść ciasto. Uformuj je na kształt dysku, zawiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 30 min. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki w garnku z osoloną wodą aż będą miękkie, odlej i odparuj. Ugnieć ziemniaki na niezbyt gładkie puree i odstaw do ostygnięcia. Na dużej patelni podsmaż mielone mięso, aż straci różowy kolor. Odlej płyn z tłuszczem, który wytopił się z mięsa, dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy i podsmażaj przez kolejne 10 min. Wlej cydr oraz wodę do mięsa z warzywami i doprowadź do wrzenia. Podsmażaj na małym ogniu przez 15 min, aż większość płynu odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ziemniaki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Na oprószonym mąką blacie przekrój ciasto na 2 części i rozwałkuj jedną na koło o grubości 0,5 cm. Wyłóż ciastem tortownicę i wypełnij farszem. Rozwałkuj pozostałe ciasto, wytnij w nim kilka otworów, żeby para mogła znaleźć ujście w czasie pieczenia i przykryj nadzienie. Połącz krawędzie obu części ciasta i posmaruj powierzchnię jajkiem rozkłóconym z wodą. Piecz przez 40-45 min., aż ciasto będzie złociste. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, wyjmij z formy i podawaj w kawałkach.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.