Torta Ahogada Jose

Torta Ahogada Jose
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
ostry sos:
15 suszonych chili arbol
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sól i pieprz

słodki sos:
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru
12 włoskich pomidorów, sparzonych i obranych
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sól i pieprz

wieprzowina:
500 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzy cayenne
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz

do dekoracji:
1 cienko pokrojona czerwona cebula
4 chrupiące podłużne bułeczki lub 1 bagietka podzielona na 4
sok z limonki

Przygotowanie:
Ostry sos: chili gotujemy 20 minut we wrzącej wodzie, aż zmiękną. Przekładamy do blendera z odrobiną wody z gotowania, octem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na piure. Odstawiamy. Słodki sos: w blenderze miksujemy ocet, cukier, pomidory i czosnek. Przekładamy do garnka i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Wieprzowina:
rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy mięso do miski, dodajemy oba rodzaje papryki, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i smażymy około 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Wkładamy patelnię z mięsem do piekarnika i pieczemy około 15 minut aż termometr do pieczenia wskaże 50°C. Przekładamy mięso na talerz i nakrywamy folią aluminiową. Niech odpoczywa 10 minut. Potem mięso kroimy na plastry. Do bułki nakładamy mięso i cebulę. Dodajemy ostry i słodki sos. Skrapiamy sokiem z limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA