Laura Calder

Tort ziemniaczany


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tort ziemniaczany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

750 ml crème fraîche

1 bulwa czosnku

podzielona na ząbki

obrane

rozgniecione

1 pęczek posiekanej pietruszki

sól i pieprz

500 g ciasta francuskiego (2 porcje)

1 jajko

lekko roztrzepane

 

 

Przygotowanie:


Dzień przed przygotowaniem dania ugotuj ziemniaki ze skórką. Powinny być miękkie. Opłucz je pod zimną wodą i ostudź. Potem przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj crème fraîche, czosnek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed podaniem dania podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pokrój ziemniaki w ładne plastry o grubości 5 mm. Rozwałkuj jedną porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 28 cm i ułóż je na blasze. Ułóż ziemniaki, zostawiając 2,5 cm od każdego brzegu. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kremową mieszankę. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków, a potem ponownie rozsmaruj sos. (I tak dalej, aż skończą ci się ziemniaki i sos). Tort powinien mieć przynajmniej 3 warstwy ziemniaków i sosu. Rozwałkuj drugą porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 30 cm. Ułóż koło na torcie i sklej brzegi. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem i ponakłuwaj go widelcem dla dekoracji. Wytnij też otwór, którym będzie wydobywać się para. Piecz 10 min. Zmień temperaturę piekarnika na 190°C i piecz dalej, aż ciasto zbrązowieje, czyli około 25 min. Jeśli tort zrobi się zbyt brązowy, przykryj go folią aluminiową. Wyjmij tort z piekarnika i przełóż na półmisek. Pokrój i podawaj z sałatką jako danie główne.

powrót

Podobne przepisy

Babka z kaszy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ser panir ze szpinakiem
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.