Tort z truskawkami i kwiatem czarnego bzu

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort z truskawkami i kwiatem czarnego bzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

450 g niesolonego masła

450 g mąki z proszkiem*

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 jajek

skórka otarta z 2 dużych cytryn

450 g drobnego cukru z melasą

4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu

masło do posmarowania formy



do przełożenia i dekoracji:

1,2 kg truskawek

2 łyżki drobnego cukru z melasą

600 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

8 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. 3 okrągłe blaszki z luźnym dnem wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać do miski mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia. Wsypać cukier. Do drugiej miski wbić jajka i lekko ubić trzepaczką. Wlać do miski z mąką i cukrem, dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło i skórkę otartą z 2 cytryn. Miksować wszystkie składniki 1-2 minuty, aż się połączą. Na koniec cienkim strumykiem dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i jeszcze chwilę miksować. Ciasto równo rozdzielić między foremki, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasta spodem do góry na kratkę i odstawić do ostygnięcia. ⅓ truskawek oczyścić z szypułek, pokroić na plasterki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 20-30 minut. Wlać śmietanę do miski, dodać ekstrakt wanilii i ubić niezbyt sztywno. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodać do smaku syrop z kwiatów czarnego bzu. Okrągły podkład o średnicy takiej jak ciasto przykleić do miseczki, by powstała prowizoryczna patera. Umieścić na niej warstwę ciasta, posmarować śmietaną, wyłożyć w miarę równą warstwą połowę przygotowanych, osączonych z soku truskawek. Przykryć drugim ciastem, znów posmarować śmietaną i rozłożyć resztę truskawek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pokryć boki tortu bitą śmietaną (najlepiej nałożyć cienką warstwą kilka razy). Wystające truskawki wsunąć do środka. Pozostałą śmietanę rozsmarować na wierzchu tortu. Resztę truskawek oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki (ew. zostawić kilka całych na wierzch). Udekorować boki, układając plasterki truskawek od dołu, rzędami, jedna obok drugiej. Wierzch udekorować plasterkami, połówkami i/lub całymi truskawkami.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.