Tomasz Jakubiak

Tort z pieczonej papryki


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

Tort z pieczonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 papryki czerwone

kilka łyżek koziego sera

garść roszponki

Sos:

3 pomidory (najlepiej zielone)

kilka gałązek kolendry

3-4 łyżki oliwy

1 zielona papryka

½ zielonego jabłka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Papryki wrzuć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przewracając aż się mocno zarumienią, wręcz spalą. Szybko przełóż do foliowej torebki i mocno zwiń. Po 20 minutach wyjmij papryki i obierz z odchodzącej skórki. Pomidory ułóż na gazie i spalaj aż zczarnieją. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenderuj, dopraw solą i pieprzem. Małą miskę lub kubek nasmaruj od wewnątrz oliwą i układaj w nim paprykę na przemian z serem (piętrowo). Na środku talerza rozlej odrobinę sosu i przewróć do góry nogami kubek, powinien wypaść torcik. Z wierzchu rzuć roszponkę i polej oliwą.

powrót

skomentuj przepis

chefgregor

postów: 9

19.01.2012 12:24

CYTUJ

świetny pomysł....wykorzystam go:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.