Anna Olson

Tort z kruchego ciasta z kardamonem


Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tort z kruchego ciasta z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

Przygotowanie:


Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ucierać w mikserze masło aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawać jajka po jednym, ubijając po dodaniu każdego kolejnego. Dodać przesiany proszek do pieczenia, śmietanę, ekstrakt migdałowy i kardamon. Wmieszać mąkę i wyrobić kruche ciasto. Podzielić ciasto na pięć równych części. Rozwałkować każdą z nich na grubość ok. 0,5cm. Przy pomocy denka tortownicy wykrawać krążki o średnicy 23cm. Okrawki można zagnieść, rozwałkować i wykroić szósty krążek. Delikatnie przesunąć krążek ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piec każdy krążek 12-15 minut, do uzyskania bladobrązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.