Anna Olson

Tort z kruchego ciasta z kardamonem


Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tort z kruchego ciasta z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

Przygotowanie:


Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ucierać w mikserze masło aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawać jajka po jednym, ubijając po dodaniu każdego kolejnego. Dodać przesiany proszek do pieczenia, śmietanę, ekstrakt migdałowy i kardamon. Wmieszać mąkę i wyrobić kruche ciasto. Podzielić ciasto na pięć równych części. Rozwałkować każdą z nich na grubość ok. 0,5cm. Przy pomocy denka tortownicy wykrawać krążki o średnicy 23cm. Okrawki można zagnieść, rozwałkować i wykroić szósty krążek. Delikatnie przesunąć krążek ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piec każdy krążek 12-15 minut, do uzyskania bladobrązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.