Anna Olson

Tort z białej czekolady


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem z białej czekolady – wystarczy na tort o średnicy 25 cm. Na duży tort weselny trzeba zwiększyć proporcje 8 razy.



480 g miękkiego niesolonego masła

450 g białej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej do temp. pokojowej

2 szklanki cukru-pudru, przesianego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki soli



Przygotowanie

Utrzyj masło mikserem (stacjonarnym albo ręcznym) na puszystą masę. Wlej czekoladę na średnich obrotach i wymieszaj. Zmniejsz obroty i wsypuj porcjami cukier puder, a następnie ekstrakt waniliowy i sól (krem będzie lejący). Wstaw do lodówki na godzinę przed użyciem. Krem można przechowywać w lodówce przez tydzień albo przykryty i zamrożony przez miesiąc. Po rozmrożeniu trzeba go przemieszać mikserem, żeby miał lekką konsystencję.



Tort

Proporcje na ciasto o średnicy 25 cm. Żeby przygotować czterowarstwowy weselny tort (warstwy o średnicy 15 cm, 25 cm, 30 cm i 35 cm), trzeba zwiększyć proporcje 6 razy.



Przygotowanie

200 g miękkiego niesolonego masła

1 1/3 szklanki cukru

4 duże jajka o temp. pokojowej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 ¼ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 ¼ szklanki 2% mleka o temperaturze pokojowej

240 g białej czekolady, posiekanej

biały krem czekoladowy (z przepisu powyżej)

3 szklanki świeżych mieszanych owoców jagodowych (np. borówek, malin, jeżyn)



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm i ściankach o wysokości 7 cm. W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem na kremową masę. Mieszaj starannie dodając po jednym jajku i wlej ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do maślano-jajecznej masy dodawaj sypkie składniki na przemian z mlekiem w czterech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Roztop czekoladę w misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem, aż się prawie rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i wymieszaj czekoladę na gładką masę. Wlej ciepłą stopioną czekoladę do ciasta, stale mieszając. Przelej masę do przygotowanej tortownicy i piecz ok. 45 minut, aż szpikulec wbity w środek ciasta będzie czysty i suchy po wyjęciu. Odstaw ciasto do wystygnięcia na 30 min, a następnie wyjmij z formy i czekaj, aż całkiem ostygnie. Przekrój ciasto w poprzek na 3 warstwy. Rozsmaruj 2/3 szklanki kremu czekoladowego na dolnej warstwie i 1/3 szklanki na środkowej. Rozłóż garść owoców na dolnej warstwie i delikatnie ułóż na nich środkową warstwę ciasta kremem do dołu, żeby owoce się nie wysunęły. Powtórz powyższe czynności ze środkową i górną warstwą. Resztę kremu rozsmaruj na powierzchni i bokach tortu. Przechowuj w lodówce przed podaniem. Tort można ozdobić owocami, kwiatami i elastyczną lukrową masą cukierniczą (fondant) albo lukrem (przepis poniżej).



Lukier (proporcje na pojedynczy tort o średnicy 25 cm)

½ szklanki ciepłej wody

4½ szklanki przesianego cukru-pudru



Przygotowanie

Wymieszaj składniki mikserem, najpierw na małych, a później na dużych obrotach, aż lukier zrobi się sztywny (ok. 7 min.). Można ozdabiać tort lukrową masą, wyciskając ją z tuby albo foliowej torebki z odciętym dolnym rogiem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#mariposa

12.07.2011 22:57


gdansk

CYTUJ

Przepis wygląda na pyszny! Mam tylko jedno pytanko, czy krem z białej czekolady wychodzi biały? bo na tym najbardziej mi zależy. + czy te `ala` biszkopty są dość jasne żeby je zabarwić? Pozdrawiam:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.