Tort weselny

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort weselny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto waniliowe:

2¾ filiżanki niesolonego masła + odrobina do nasmarowania formy

2 filiżanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

1¼ filiżanki cukru

3 jajka

¾ filiżanki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



kawowa bita śmietana:

3 filiżanki śmietany kremówki

½ filiżanki cukru pudru

2 łyżki mocnej espresso

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



truskawki:

2 filiżanki truskawek pokrojonych w plasterki + całe truskawki do dekoracji

¼ filiżanki cukru

1 filiżanka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich + kilka całych orzechów do dekoracji

1 laska wanilii



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kratkę umieszczamy na środkowym poziomie. Formę tortową smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: w naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając (około 2 minut), aż powstanie lekka i puszysta masa. Mieszając na niskich obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki i mleko z wanilią. Przekładamy masę do formy. Pieczemy około godziny. Sprawdzamy, czy drewniany patyczek będzie suchy. Studzimy 10 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kratce do ciast. Kawowa bita śmietana: w dużym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, kawą i ekstraktem waniliowym. Odstawiamy. Truskawki: łączymy truskawki z cukrem i ziarnami wanilii. Ciasto przecinamy poziomo na pół. Na pierwszej warstwie ciasta umieszczamy połowę bitej śmietany. Dodajemy połowę truskawek i połowę orzechów. Nakrywamy drugą warstwą ciasta. Smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Dodajemy pozostałe truskawki i orzechy, dekorujemy.

powrót

Podobne przepisy

Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.