James  Martin

Tort truskawkowo-śmietankowy


Przepis z programu Słodki James (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort truskawkowo-śmietankowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży gotowy spód biszkoptowy

750 ml śmietany kremówki

100 g drobnego cukru

25 ml likieru pomarańczowego

200 ml gotowego sosu custard

ok. 500 g truskawek bez szypułek

przekrojonych wzdłuż na połówki

plus 10 małych w całości

do przybrania

50 g cukru pudru

olej do natłuszczenia

 

 

Przygotowanie:


Wytnij z biszkoptowego spodu koło o średnicy 25 cm za pomocą ścianek tortownicy. Ostrym nożem ostrożnie przekrój je w połowie, otrzymując dwa cieńsze koła. Na dużym talerzu połóż ścianki tortownicy (bez dna) i włóż do środka jeden cienki spód, tworząc podstawę ciasta. Ubij w dużej, czystej misce śmietanę kremówkę z 25 g drobnego cukru i likierem pomarańczowym. Wmieszaj custard i wstaw krem do lodówki. Wyłóż formę połówkami największych truskawek, płaszczyzną przecięcia w kierunku ścianek formy. Pozo

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.