Tomasz Deker

Tort szafranowo-brzoskwiniowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tort szafranowo-brzoskwiniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruchy spód tortu:

170 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

30 g cukru pudru

1 żółtko

 

Krem szafranowy:

250 ml mleka

120 g żółtek/ 6 żółtek

90 g cukru

30 g skrobi kukurydzianej

10 nitek szafranu

8 g żelatyny i 40 g zimnej wody

 

Beza włoska:

110 g cukru (90 g i 20 g)

40 ml wody

70 g białka/ 1,5 białka

 

Do dekoracji:

kilka listków mięty

2 pokrojone brzoskwinie

Przygotowanie:

Przygotuj kruchy spód. Na początku wyrób w melakserze na wysokich obrotach ciasto (z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtka).
Następnie zafoliuj je i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i przełóż do ringu ( max 20 cm) Spód piecz w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu odłóż i zacznij przygotowywać krem szafranowy. Z pierwszych 5 składników (mleka, żółtka, cukru, skrobi kukurydzianej, szafranu) ugotuj krem. Gotuj go do temperatury 83-84 stopni C. Ugotowany gęsty krem przełóż do szklanej miski. Dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj. Zafoliuj na styk i odłóż do ostudzenia.

Przygotuj bezę włoską. Białko ubij z 20 g cukru. W międzyczasie przygotuj syrop cukrowy, którym zaparzysz pianę z białek. Do syropu użyj 90 g cukru i 40 ml wody. Istotne jest, by białko i syrop były przygotowywane w tym samym czasie. Syrop wlej cienkim strumieniem do ubijanego białka.

Do przestudzonego kremu szafranowego dodawaj porcję bezy włoskiej i delikatnie wymieszaj. Na blasze wyłożoną pergaminem ułóż ring ( max. 20 cm ) i wlej przygotowany mus szafranowy z bezą włoską. Mus wstaw do zamrażalki na minimum godzinę.
Na zmrożony krem wysyp odrobinę cukru i skarmelizj go.

Złóż torcik. Na kruchym spodzie ułóż zamrożony mus. Opal boki tortu.
Do dekoracji użyj cząstek brzoskwini. Na wierz połóż listki mięty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Agata11

postów: 71

09.06.2017 20:09

CYTUJ

Ale widok ! Tort malina a właściwie to połowa tortu. Jakby ktoś chciał takie pół tortu to niech sobie zafunduje cały tort i ciachnie go nożem na pół. Nie trzeba będzie szukać takiego rantu w internecie.
Lepsza byłaby nazwa - "Tort bez trzymanki" bo tort "spoczywa" wg Pana Dekera na spodzie z kruchego czegoś. No jak się coś nie trzyma już podłogi tylko na niej leży, to faktycznie "spoczywa". Chyba tort to powinna być jakaś całość a nie coś zamrożone położone luzem na topornym widokowo spodzie. Desce do krojenia ? A czy tą deskę też się zjada czy tylko jest pro forma ?

I szafran tu raczej nie dodaje szyku tylko obraża bo kto chciałby mieć takie ruchome pól czegoś jako prezent reprezentacyjny na przyjęciu..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.