Marieta  Marecka

Tort poczwórnie czekoladowy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

odsłon: 3169

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt:

3 jaja

⅓ szklanki cukru

⅓ szklanki oleju rzepakowego

⅓ szklanki kakao

50 g startej gorzkiej czekolady

⅔ szklanki mąki pszennej

1 op. cukru wanilinowego (lub takiego z prawdziwą wanilią)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem truflowy:

200 ml śmietanki 36%

200 g czekolady gorzkiej

75 ml likieru kawowego

2 łyżki cukru pudru

Krem z serka mascarpone:

150 g serka mascarpone

200 ml śmietanki 36%

50 g czekolady

3 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki białego rumu

¾ szklanki wrzątku

Polewa:

100 ml śmietanki 36%

100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wbijamy 3 jaja i ubijamy mikserem, dodajemy po trochu cukier i cukier wanilinowy. Ciągle ubijając dolewamy cienką stróżką olej.
Mąkę, proszek, kakao przesiewamy. Wsypujemy na raz suche składniki, krótko i na małych obrotach miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łopatką.
Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 18 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na 3 blaty jak już całkowicie wystygnie, najlepiej na drugi dzień.
Przygotowujemy krem truflowy: podgrzewamy śmietankę krótko, tak żeby była bardzo ciepła, ale się nie zagotowała. Odstawiamy na bok, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy ok. 1-2 minut.
Następnie łączymy składniki za pomocą mieszadła lub rózgi, aż całość będzie miała jednolity kolor. Dosypujemy przesiany cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
Dolewamy po trochu likier i miksujemy, aż krem będzie jaśniejszy i zwiększy swoją objętość. Wstawiamy go do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem z serka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, serek ucieramy widelcem z cukrem pudrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dolewamy do niej czekoladę.
Przekładamy część śmietanki do serka i krótko, za pomocą miksera łączymy, znów dodajemy trochę i miksujemy.
Na koniec wlewamy ostatnią porcję śmietanki i łączymy całość za pomocą łopatki. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki na nasączenia tortu.
Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, odstawiamy na bok jak tylko zacznie pyrkać. Dodajemy pokrojoną czekoladę i odstawiamy na 2 minut.
Łączymy składniki za pomocą mieszadła, aż się połączą i odstawiamy do przestudzenia.
Układamy blat biszkoptu na talerzu, nasączamy połową porcji płynu.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem truflowy, wyrównujemy go za pomocą łopatki. Nakładamy na wierzch drugi blat ciasta, znów nasączamy i nakładamy tym razem krem z serka. Na koniec nakładamy ostatni blat.
Wyrównujemy brzegi tortu za pomocą łopatki, dokładając gdzie trzeba krem. Całość oblewamy polewą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Dekorujemy wierzch kremami, które pozostały w rękawach i serwujemy, krojąc gorącym nożem, za każdym razem wycierając go do sucha i podgrzewając we wrzątku.
Tort trzymamy w lodówce, najlepiej w pojemniku. Może tak stać do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.