Tomasz Deker

Tort pistacjowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tort pistacjowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt pistacjowy:

białko z 5 jajek

szczypta kwasku cytrynowego

100 g cukru

120 g cukru pudru

120 g drobno posiekanych pistacji

10 g mąki pszennej

 

Pate a bombe:

40 g wody

125 g cukru

150 g żółtka

8 g żelatyny

50 ml wody

 

Krem pistacjowy:

450 g śmietany kremówki ubitej na 3/4

125 g pasty pistacjowej

250 g pate a bombe

 

Polewa czekoladowa:

150 g cukru

150 g syropu ziemniaczanego lub glukozowego

75 g wody

100 ml skondensowanego mleka

10 g żelatyny namoczonej w 60 ml zimnej wody.

150 g białej czekolady

łyżka zielonego barwnika

 

Czerwony tiul:

20 g mąki pszennej

50 g oleju

140 g wody

1/2 łyżeczki barwnika

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. Białka ze szczyptą kwasku cytrynowego i 100 g cukru ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier puder i drobno posiekane pistacje. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do silikonowej formy (np. ringu ok. 20 cm) i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Przygotuj Pate a bombe. Zagotuj cukier z wodą do temp. 121-125 stopni.
Żelatynę zalej wodą i pozostaw do rozpuszczenia. Żółtka wstaw do ubijania.
Do podbitych żółtek wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Żółtka cały czas ubijaj do schłodzenia.
Do ubitych, schłodzonych żółtek dolej rozpuszczoną żelatynę. Masę ubijaj dalej, aż składniki się połączą.

Przygotuj krem pistacjowy. 450 ml śmietany kremówki ubij na 3/4 tak, żeby była półpłynna. Do misy przełóż pastę pistacjową. Następnie porcjami dodaj do niej podbitą śmietanę i krem pate a bombe. Delikatnie wymieszaj tak, żeby wszystkie masy dokładnie się połączyły.

Krem pistacjowy za pomocą rękawa cukierniczego przełóż do silikonowego ringu. Ring musi mieć taki sam wymiar jak nasz upieczony biszkopt. Na wierzch ułóż upieczony biszkopt. Tort przełóż do zamrażalki na 2-3 godziny tak, żeby dokładnie zamarzł.

Przygotuj polewę czekoladową. W garnku podgrzej do temp. 103 stopni cukier, syrop ziemniaczany i wodę. Następnie dolej zagęszczone mleko i dodaj napęczniałą żelatynę.
Garnek zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj tak, żeby żelatyna się rozpuściła. Syropem cukrowym zalej 150 g białej czekolady z barwnikiem i dokładnie wszystko zblenduj.

Przygotuj czerwony tiul. W misce połącz wszystkie składniki. Ciasto wylej na mocno rozgrzaną patelnię. Poczekaj, aż ciasto zacznie bomblować, a woda odparuje. Tiul przełóż na papier pergaminowy do wystygnięcia.

Złóż tort. Zamrożony tort przełóż na kratkę. Oblej go zieloną polewą. Górę tortu udekoruj za pomocą pistacji i czerwonego tiulu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort Sachera
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort księżniczki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort krokantowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

23.04.2017 17:09

CYTUJ

Jak tylko pistacja pojawia się w deserze a'la Deker to zaraz niewypał. Tym razem mamy na ten deser "Tort oponka zielona" albo "Tort dziurawy". Jak mam chęć na tort to myślę - będzie co pojeść a w takim dziurawym czymś to nie ma niczego oprócz tej dziury. Można i pomyśleć, że to porzucona opona w sezonie grzewczym tak jakoś widokowo przypakowana drutem kolczastym. Patologia kształtu chyba jest w modzie, bo jak to inaczej nazwać ?

Był w sezonie 1 też Tort pistacjowy i Pan Deker nie odczarował przepisu na ten tort do dzisiaj. .

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.