Jan i Jakub   Kuroniowie

Tort Pawłowej


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Tort Pawłowej

odsłon: 42628

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Beza:

4 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżka bardzo zimnej wody

szczypta proszku do pieczenia

 

Dekoracja:

250 ml śmietanki 30 - 36 %

500 g świeżych owoców: kiwi, truskawki

Przygotowanie:

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez pół godziny po czym zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę jeszcze godzinę. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę, nakładamy ją na bezę i dekorujemy owocami.

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

#Gal

01.09.2011 18:35


CYTUJ

Mój torcik opada minimalnie i nie wygląda jak naleśnik :), ale jak sie robi bez ...tego czegos to tak , wychodzi...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.