Jan  Kuroń

Tort Pawłowej

Jan Kuroń
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Tort Pawłowej

odsłon: 38622

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Beza:
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka bardzo zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia

Dekoracja:
250 ml śmietanki 30 - 36 %
500 g świeżych owoców: kiwi, truskawki

Przygotowanie:

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez pół godziny po czym zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę jeszcze godzinę. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę, nakładamy ją na bezę i dekorujemy owocami.

powrót

skomentuj przepis

#Gal

01.09.2011 18:35


CYTUJ

Mój torcik opada minimalnie i nie wygląda jak naleśnik :), ale jak sie robi bez ...tego czegos to tak , wychodzi...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.