Jamie  Oliver

Tort Pavlova z pianką marshmallow


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Tort Pavlova z pianką marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Bezy:

8 białek dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

szczypta soli morskiej

400 g miałkiego cukru



Pianka marshmallow

½ porcji pianki marshmallow – pomiń skrobię kukurydzianą i cukier puder – zrób ją tuż przed składaniem tortu (patrz osobny przepis)



Owoce:

600 g sezonowych owoców jagodowych (najlepsze są poziomki lub morwa, ale mogą być inne)

1 łyżka soku z cytryny

1 czubata łyżka miałkiego cukru

1 łyżka octu balsamicznego

2 gałązki świeżej mięty



Krem Chantilly:

1 laska wanilii

2 łyżki miałkiego cukru

400 ml śmietany kremówki

200 ml jogurtu greckiego



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 130 stopni C z termoobiegiem. Przy pomocy miksera stacjonarnego ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, po trochu dodaj cukier. Ustaw na najwyższe obroty i miksuj 8 minut, aż cukier się rozpuści (rozetrzyj pianę w palcach, by sprawdzić czy jest gładka).

Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia i na każdym narysuj koło o średnicy 24 cm. Podziel pianę między blachy i rozprowadź na obrysie, następnie łyżką uformuj wierzchołki i esy-floresy. Piecz 1 h 20 min, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy do ostygnięcia.

Gdy przyjdzie pora składać tort, zrób piankę marshmallow i fantazyjnie rozłóż ją łyżką na bezach. Ładną bezę zachowaj na wierzch, tę mniej atrakcyjną połóż na paterze jako spód.

Najładniejszą połowę owoców odłóż na bok, resztę oczyść z szypułek i włóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier i ocet balsamiczny, wymieszaj i odstaw na 10 minut do zmacerowania.

Tymczasem zrób krem Chantilly. Wlej śmietanę do miski, dodaj cukier i ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Ubij ręcznie niezbyt sztywno, a następnie wmieszaj jogurt.

Nałóż ¾ kremu na spód tortu i delikatnie rozsmaruj na bezie. Wyłóż zmacerowane owoce wraz z sosem i przykryj drugą bezą. Udekoruj resztą kremu, posyp owocami i listkami mięty oberwanymi z gałązek. Podawaj od razu.



© Jamie Oliver









powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.