Anna Olson

Tort mokka z sezamem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort mokka z sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Beza

białko z 6 jaj

1 łyżeczka winianu potasu

1½ łyżeczki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżki lekko prażonych nasion sezamu

2 łyżki zmielonych migdałów

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej



Ciasto

120g miękkiego masła

1 szklanka cukru

1 żółtko

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki prażonych nasion sezamu

¾ szklanki zmielonych migdałów

1 i 1/3 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka chińskiej przyprawy „Pięć smaków”

½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki soli

¾ szklanki mleka

białko z 3 jaj



Krem

1 i ½ szklanki śmietany kremówki

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

170 g posiekanej deserowej czekolady



Przybranie

3 łyżki stopionej czekolady deserowej

prażone ziarno sezamowe



Przygotować bezę

Rozgrzać piekarnik do 120º C. Wyłożyć papierem do pieczenia dno 3 natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Ubić białka z winianem potasu i do powstałej piany stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać ekstrakt waniliowy. W drugim naczyniu zmieszać ziarno sezamowe i zmielone migdały ze skrobią kukurydzianą, zamieszać i połączyć z pianą z białek. Rozłożyć między przygotowane formy i piec przez ok. 1 godzinę, aż bezy będą suche, ale nie brązowe. Ostudzić.



Przygotować ciasto

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 175º C. Natłuścić dno i ścianki tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia i natłuścić papier. Wysypać cukrem wnętrze formy. Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę. Mieszając dodawać żółtka, ekstrakt waniliowy i olej sezamowy. Dosypać ziarno sezamowe, wymieszać. Do oddzielnej miski przesiać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodawać do maślanej mieszaniny na przemian

z mlekiem, aż składniki się połączą. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta – najpierw jedną trzecią, a po delikatnym wymieszaniu pozostałe dwie trzecie. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 40 – 45 minut, aż szpikulec wbity w środek ciasta będzie suchy i czysty po wyjęciu. Odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.



Przygotować krem

Podgrzać śmietanę z kawą rozpuszczalną nie doprowadzając do wrzenia i przelać do miski z posiekaną czekoladą. Pozostawić na minutę i delikatnie wymieszać. Ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić i ubić czekoladową śmietanę na średnio sztywną pianę.



Przekroić ciasto poziomo na dwie części. Na talerzu położyć warstwę bezy, rozprowadzić na niej jedną czwartą czekoladowego kremu i przykryć warstwą ciasta. Układać następne warstwy bezy i ciasta, przekładając je kremowymi warstwami. Na szczycie tortu powinna znaleźć się beza. Polać tort stopioną czekoladą i posypać ziarnem sezamowym.



© Anna Olson





Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ewka marchewka

postów: 1

01.11.2013 12:46

CYTUJ

Błędy!!! Błędy !!! Błędy !!!

Do bezy potrzeba nie 1 1/2 łyżeczki cukru - a 1 i 1/2 szklanki cukru.

Do ciasta nie 1 żółtko - a 2 żółtka.

Trochę wstyd podawać przepisy kulinarne tak nierzetelnie i to na stronie www kanału TV, który zwie się Kuchnia Plus.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.