Tort marchewkowy z owocami

Przepis z programu
trudność: brak

Tort marchewkowy z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 kostka margaryny

3 szklanki mąki

2 szklanki cukru

2 szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach

4 jajka

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

krem karpatkowy w 5 minut

konfitura z czarnej porzeczki

orzechy włoskie

czekolada gorzka



Do dekoracji:

jabłka, kiwi, śliwki, czarne drobne winogrona, maliny, jeżyny



Przygotowanie:

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać marchew, mąkę z resztą suchych składników i stopioną margarynę. Ciasto wlać do wysmarowanej wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płat ciasta wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki na to część kremu karpatkowego z orzechami i kawałkami czekolady. Przykryć drugim płatem. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu. Boki obsypać startą marchewką. Wierzch udekorować owocami.



Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać marchew, mąkę z resztą suchych składników i stopioną margarynę. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płat ciasta wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki na to część kremu karpatkowego z orzechami i kawałkami czekolady. Przykryć drugim płatem. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu. Boki obsypać startą marchewką. Wierzch udekorować owocami.



Ewa Szczepińska

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.