Tort malinowo-rozmarynowy

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort malinowo-rozmarynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto - gotowe blaty biszkoptowe



Krem rozmarynowy:

300 ml śmietanki 30%

4 gałązki świeżego rozmarynu

4 płatki żelatyny

2 białka jajka

0,5 laski wanilii



Krem czekoladowy:

300 ml śmietanki 30%

100 g czekolady 70 %

100 g czekolady 60%

3 białka jajka

30 g cukru pudru



Sos malinowy:

maliny świeże 150 g

maliny mrożone 250 g

40 g cukru pudru

40 ml rumu



Przygotowanie:

Krem rozmarynowy:

W 1/3 śmietanki podgrzać gałązki świeżego rozmarynu, tak by oddało swój aromat, następnie odcedzić płyn. W międzyczasie namoczyć płatki żelatyny w dużej ilości zimnej wody. Kiedy żelatyna będzie przypominała konsystencję galaretki należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Łączymy aromatyzowaną śmietanę z rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy do lodówki, aby stężało.

Ubijamy białko i śmietanę z laską wanilii delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy stężoną masę rozmarynową i odstawiamy do lodówki aż do osiągnięcia konsystencji sztywnego kremu.



Krem czekoladowy:

Czekoladę mieszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy śmietanę( nie na sztywno) oraz ubijamy białka jajek z cukrem. Delikatnie je łączymy.



Sos malinowy:

Mrożone maliny rozmrażamy, podgrzewamy z dodatkiem cukru i alkoholu. Gotujemy aż do uzyskania rozdrobnionej masy. Nie należy odparowywać zbyt dużo płynu. Naszą masę przecedzamy przez drobne sitko, tak aby pozbyć się ziaren z malin. Tak przetartym musem nawilżamy biszkopty tortu. Świeże maliny rozkładamy na masach między biszkoptami.



Składanie tortu:

Tort składamy wg uznania, pamiętając o tym żeby dobrze nawilżyć każdą z warstw tortu.



Przygotowanie: Dariusz Mączka, Iza Naczk, Julita Zatorska, Łukasz Masiukiewicz, Magdalena Serafin

















powrót

Podobne przepisy

Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.