Bożena Sikoń

Tort lodowy


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

odsłon: 25437

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

lody bakaliowe 200 g + 50 g śmietanki 36% + koniak

90 g śmietanki 36%

100 g ananasa świeżego

3 krążki bezy francuskiej do tortów

śmietanka 36% do wykończenia

wiśnie w alkoholu

 

Sorbet:

300 g truskawek mrożonych

50 g syropu cukrowego (1:1)

½ łyżeczki zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Krążek bezowy ułożyć na dnie tortownicy. Lody bakaliowe połączyć ze śmietanką i koniakiem.
Wyłożyć je na bezę, rozsmarować. Wiśnie odsączyć z zalewy i wyłożyć na lody, wstawić do zamrażarki. Ubić śmietankę 36%, pokroić w drobną kostkę świeży ananas i połączyć. Całość wyłożyć na warstwę lodów z wiśniami, rozsmarować i dopełnić drugim krążkiem bezowym. Wierzch zasmarować śmietanką. Zamrozić. Zamrożony tort wyciąć z rantu, obsypać pokruszoną bezą, pokroić. Podawać z ananasem pokrojonym w paseczki i sorbetem truskawkowym z zielonym pieprzem.

Przygotowanie sorbetu truskawkowego z zielonym pieprzem:
Wszystkie składniki na sorbet zmiksować i od razu porcjować na talerze. Podawać z tortem lodowym.

powrót

Podobne przepisy

Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Rybkasia

postów: 1

20.02.2011 18:00

CYTUJ

Witam
Mam 2 pytania odnośnie przepisu, po pierwsze to czym można zastąpić wiśnie? Niestety nie lubię ich, a drugie pytanie dotyczy mrożenia, bo podobno nie można czegoś mrozić, rozmrażać i mrozić ponownie, a w przepisie rozmrażamy lody mieszając je ze śmietaną (co było widać w tv że zrobiła się papka) i ponownie je zamrażamy, czy to jest bezpieczne?

pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.