Anna Olson

Tort lodowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tort lodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos karmelowy

2 szklanki cukru

½ szklanki wody

1 łyżeczka białego octu winnego

1 1/3 szklanki śmietany kremówki



3 szklanki pokruszonych twardych pierniczków imbirowych

1 szklanka toffi w kawałkach

½ szklanki stopionego masła

1½ szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 litr lodów karmelowych

1 litr lodów z białej czekolady



Przygotowanie

Doprowadź w rondlu do wrzenia cukier, wodę i ocet winny. Gotuj karmel bez przykrycia aż będzie bursztynowy, obmywając ścianki garnka zimną wodą za pomocą pędzla. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie dolej śmietanę, uważając na gorącą parę. Wymieszaj sos i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmieszaj pokruszone ciasteczka z ½ szklanki kawałków toffi oraz stopionym masłem, przełóż do foremki, dociśnij do dna i piecz przez 12 min. Upraż orzechy laskowe przez 8 minut. Odstaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij lody karmelowe z lodówki, żeby trochę zmiękły. A następnie wymieszaj. Rozprowadź warstwę lodów na upieczonym spodzie i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Następnie rozprowadź na lodach połowę kremu karmelowego i posyp uprażonymi orzechami. Wstaw do zamrażalnika na czas przygotowania warstwy lodów czekoladowych. Wyjmij lody z białej czekolady z zamrażalnika, żeby trochę zmiękły i wymieszaj. Rozprowadź je na warstwie lodów karmelowych z sosem i orzechami i wstaw na 30 min. do zamrażalnika. Ozdób tort lodowy pozostałym sosem karmelowym i wstaw na 4 godziny do zamrażalnika.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.