Anna Olson

Tort lodowy z groszkami czekoladowymi


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort lodowy z groszkami czekoladowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

170 g masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki brązowego cukru

½ szklanki cukru

2 łyżki syropu kukurydzianego

1 jajko

1 żółtko

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1 ½ szklanki mąki

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 szklanka miniaturowych groszków czekoladowych

masło do wysmarowania formy



Lody

4 żółtka

6 łyżek cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 ¼ szklanki śmietany 18%

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 ¼ szklanki śmietany kremówki 36%

1 ½ szklanki miniaturowych groszków czekoladowych



Groszki czekoladowe lub posiekane orzechy do obtoczenia boków.



Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wysmarować masłem 2 tortownice lub okrągłe foremki o średnicy 23 cm i wyłożyć dno pergaminem. Mikserem utrzeć masło, oba rodzaje cukru, syrop kukurydziany i ekstrakt wanilii na gładką masę. Dodać jajko i żółtko i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól. Dodać do ucieranej masy i miksować, aż składniki się połączą. Wsypać groszki czekoladowe i dobrze wymieszać łyżką lub łopatką. Podzielić ciasto między dwie foremki i rozprowadzić równą warstwą. Piec 20 – 25 minut aż ciasto się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by ostygły.



Przygotować lody

Umieścić w rondlu śmietanę, żółtka, skrobię i cukier i wymieszać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszając łyżką gotować ok. 8 minut, aż masa stanie się lśniąca i zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito i odstawić do ostygnięcia (mieszać od czasu do czasu), a następnie dobrze schłodzić. Wmieszać ekstrakt wanilii. Ubić śmietanę niezbyt sztywno i dodać do schłodzonej masy jajecznej. Wymieszać za pomocą trzepaczki, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Tuż przed końcem wyrabiania wsypać do maszynki groszki czekoladowe. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Jeśli lody są dosyć płynne zamrażać przez ok. 40 minut i zamieszać przed użyciem, by równomiernie rozłożyć groszki.



Przygotowanie tortu

Wyjąć porcje ciasta z foremek i usunąć pergamin. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią plastikową. Położyć na dno jedną warstwę ciasta wierzchem do dołu. Wyłożyć lody i rozprowadzić równą warstwą. Przykryć drugą porcją ciasta (wierzchem do góry) i lekko docisnąć. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na około 4 – 6 godzin. Wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Zdjąć tortownicę i usunąć folię. Obtoczyć boki tortu w groszkach czekoladowych lub orzechach. Pokroić na porcje gorącym, suchym nożem i podawać.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml






© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.