Janella  Purcell

Tort linzer


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Tort linzer
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g niesolonego masła

200 g cukru pudru

jajko

3 żółtka

skórka i sok z cytryny

140 g przesianej mąki

110 g zmielonych migdałów

szczypta cynamonu

220 g dżemu z czerwonej porzeczki

1 ubite jajko

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Dodać skórę z cytryny, mąkę i migdały. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wyłożyć nim tortownicę. Rozwałkować resztę ciasta. Pokroić w paski. Na spód nałożyć dżem. Przykryć go paskami ciasta. Posmarować je ubitym jajkiem. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.