Tomasz Deker

Tort księżniczki


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

Tort księżniczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

150 g cukru

75 g mąki kukurydzianej

75 g mąki pszennej

5 g proszku do pieczenia

 

Dżem malinowy:

200 g malin

175 g cukru

2,5 g naturalnej pektyny

 

Krem budyniowy:

600 ml mleka

nasiona z laski wanilii

3 żółtka

50 g skrobi

50 g masła

 

Bita śmietana:

600 ml śmietanki kremówki

60 g cukru

10 g żelatyny namoczonej w 60 g wody.

 

Nasączenie:

syropu cukrowego wymieszanego z sokiem z cytryny

 

Dekoracja:

zielona masa marcepanowa do dekoracji

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. W mikserze ubij jajka z cukrem.
W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, następnie składniki dosyp do ubitych jaj. Wszystko wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy i włóż do rozgrzanego piekarnika, do 170 stopni i piecz ok. 20-25 minut. Przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej mleko, żółtka, cukier, skrobię, miąższ z jednej laski wanilii. Składniki gotuj i mieszaj cały czas, aż krem zgęstnieje.
Krem po ugotowaniu przełóż do szklanej miseczki. Dodaj masło, póki krem jest jeszcze gorący. Wszystko wymieszaj. Miskę zafoliuj, krem przełóż do lodówki do schłodzenia.
Następnie w mikserze ubij śmietankę z cukrem. Rozpuszczoną ciepłą żelatynę połącz z odrobiną ubitej śmietany i całość wlej do ubitej śmietany. Następnie do ubitej śmietany dodaj schłodzony krem budyniowy. Dokładnie wymieszaj masy. Krem gotowy.
Złóż tort. Dużą miskę wyłóż folią spożywczą i złóż w niej tort. Na dnie miski ułóż biszkopt. Na biszkopt wlej krem, delikatnie rozprowadzić go na powierzchni. Połóż kolejny biszkopt. Nasącz tę warstwę syropem cukrowym, wymieszanym z sokiem z cytryny. Nałóż krem i kolejny biszkopt.
Na ostatnią warstwę biszkoptu nałóż także konfiturę malinową. Biszkopt delikatnie ugnieć, żeby wszystko się idealnie połączyło. Tort przełóż do lodówki.
Gotowy tort udekoruj zieloną masą marcepanową. Rozwałkuj zieloną masę i wyrównaj ją na powierzchni tortu. Na krawędzi tortu połóż uturlany wałek zielonego marcepanu, by zakryć szczelinę przy wykończeniu.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort czekoladowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
Tort krokantowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

03.05.2017 16:18

CYTUJ

Miał być kapelusik a wyszedł hełm dla strażaka w niedzielę. Ja pitolę i jeszcze róża fijoł na szczycie tego niby to kapelusika.
A czemu nie stokrotki lub bławatki z boku jak już ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.