Anna Olson

Tort kanapkowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Tort kanapkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta z kurczakiem

½ szklanki kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

½ szklanki majonezu

¼ szklanki posiekanej dymki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka maku

2½ szklanki drobno pokrojonej piersi kurczaka, upieczonej z solą i pieprzem

1/3 szklanki grubo mielonych lekko uprażonych orzechów włoskich

sól i pieprz



Pasta jajeczna

8 jajek na twardo, obranych

2/3 szklanki majonezu

1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek

3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

sól i pieprz



Pasta serowa z pesto

1 szklanka liści bazylii

2/3 szklanki płaskich liści natki pietruszki

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

3 łyżki oliwy

450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany

sól i pieprz



1 paczka białego chleba tostowego

1 paczka ciemnego chleba tostowego



Przygotuj pastę z kurczakiem

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki poza mięsem i orzechami. Dodaj mięso i orzechy, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki.



Przygotuj pastę jajeczną

Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z majonezem, posiekanymi oliwkami i cebulą oraz dopraw do smaku. Wstaw do lodówki. Zmiel bazylię i natkę z czosnkiem i oliwą na gładką pastę. Dodaj twarożek i zmiel, wlewając tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Dopraw do smaku i przechowuj w temperaturze pokojowej. Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią plastikową tak, żeby brzegi folii wystawały na zewnątrz. Odkrój skórkę od kromek chleba tostowego i pokrój kromki na paski o szerokości 2,5 cm. Ciasno wyłóż dno i ścianki tortownicy kawałkami chleba – na przemian jasnego i ciemnego. Rozprowadź pastę z kurczakiem na warstwie chleba i przykryj kolejną warstwą kawałków pieczywa. Rozprowadź na niej pastę jajeczną i znów przykryj kolorowymi kromeczkami. Na wierzch nałóż warstwę pasty twarogowej z pesto, zachowując część tej pasty do ozdobienia tortu kanapkowego. Na wierzchu znów rozłóż warstwę małych kanapeczek. Zawiń wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij tort kanapkowy z tortownicy, zdejmij folię i ozdób pozostałą pastą z pesto za pomocą szprycy albo torebki foliowej z odciętym dolnym rogiem. Podawaj w kawałkach, jak tort.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.