Tomasz Deker

Tort jogurtowy z mandarynkami


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

Tort jogurtowy z mandarynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

Biszkopt jogurtowy:

40 g żółtka

20 g cukru pudru

60 g białka

15 g miodu

30 g musli

40 g mąki pszennej

2 g proszku do pieczenia

30 g jogurtu

30 g cukru

 

Mus jogurtowy:

260 g jogurtu

220 g białej czekolady

80 g masła kakaowego

10 g żelatyny / 50g zimnej wody

300 g śmietany kremówki 34%

 

Galaretka mandarynkowa:

200 g soku mandarynkowego

5 g żelatyny

cząstki pomarańczy lub mandarynek

 

Spód pod tort:

100 g białej czekolady

20 g masła kakaowego

30 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu jogurtowego. Musli wymieszaj z jogurtem i miodem. Żółtka ubij z cukrem pudrem, białka ubij z cukrem.
Do żółtek dodaj etapami musli z jogurtem. Na koniec dodaj pianę z białek i sypkie składniki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w temperaturze 190 stopni C.

Przygotuj galaretkę mandarynkową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Następnie podgrzej sok i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę. Galaretkę przełóż do tortownicy o średnicy 22 c, wyłożonej papierem, i przełóż do lodówki, żeby stężała.

Przygotuj mus jogurtowy. Śmietanę kremówkę ubij w mikserze na 3/4 objętości.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady uprzednio namoczoną żelatynę i podgrzany do 40 stopni jogurt grecki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj spód do tortu. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady preparowany ryż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy 22 cm i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Złóż tort. W tortownicy na spód wylej porcję masy jogurtowej. Ułóż cząstki mandarynek lub pomarańczy. Następnie nałóż galaretkę i ponownie porcję masy jogurtowej. Na końcu ułóż biszkopt.
Tort przełóż do zamrażalki, żeby stężał. Gotowy tort ułóż na spodzie z ryżu preparowanego i udekoruj go pomarańczowym cukierniczym zamszem w sprayu.

powrót

Podobne przepisy

Tort Malakoff
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort Sachera
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort pistacjowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

svartur

postów: 1

06.08.2017 13:29

CYTUJ

Widokowe pomarańcze wzięły się z silikonowej formy zaprojektowanej przez Dinarę Kasko (http://www.dinarakasko.com/) szkoda, że pan Deker nie uznał za stosowne dodać tej informacji

Agata11

postów: 72

03.05.2017 15:33

CYTUJ

Brakuje info o tym skąd dokładnie wzięły się te widokowe pomarańcze vel mandarynki. Jakiś hokus pokus czy niedoróbka w przepisie ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.