Tort daktylowy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort daktylowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag suszonych daktyli

13 szklanki wrzątku

100 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

2 jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

14 szklanki mleka

 

 

Przygotowanie:


Wydrylowane daktyle kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i daktyle. Ciasto piekłam w dużej formie - 26 cm śred. ok 40 min.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#pustułka

16.02.2012 14:13


Łódź

CYTUJ

Znakomity !!!, zwłaszcza na spotkania towarzyskie przy kawie

#naval

16.02.2012 13:50


Dębogórze

CYTUJ

Pychota !!!. Jeszcze nigdy takiego nie jadłem

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.