Tort czekoladowy

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

100 g czekolady (50-60% kakao)

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g mielonych migdałów

3 jajka

175 g niesolonego masła

275 g ciemnego cukru muscovado

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

150 ml maślanki

masło do posmarowania formy



krem:

90 g czekolady (50-60% kakao)

40 g niesolonego masła

2 łyżki ciemnego cukru muscovado

1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)

150 ml śmietany kremówki



do dekoracji:

120 g białego lukru plastycznego

200 g cukru pudru

różowy, zielony i żółty barwnik spożywczy

woda

3 łyżeczki kolorowej posypki (maczek, groszki, gwiazdki)

kolorowe wstążeczki



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Natłuścić 2 okrągłe foremki, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, wlać pół szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody, po 1-2 minutach zamieszać i zostawić, aż czekolada się stopi. Do miski przesiać razem mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wsypać mielone migdały i zamieszać. Do miseczki wbić jajka, lekko ubić trzepaczką. Do osobnej dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier, ucierać mikserem 4-5 minut na puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy maślanej jajka, od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki z dodatkami, by masa się nie rozwarstwiła. Zamieszać trzepaczką masę czekoladową, wlać do ciasta i zmiksować. Wlać maślankę, cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec wsypać resztę mąki z dodatkami i wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Rozdzielić ciasto między foremki, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem wyłożyć ciasta spodem do góry na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić na parze (postawić miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Zdjąć miskę na blat, dodać cukier i jasną melasę, przemieszać łyżką, wlać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Ubić mikserem na gęsty, puszysty krem. Na środku patery położyć odrobinę kremu, na nim warstwę ciasta, posmarować obficie kremem, przykryć drugim ciastem, wyrównać, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Zrobić dekorację: spód papierowych mini foremek do babeczek wypełnić kulkami lukru plastycznego i nieco rozpłaszczyć. Cukier puder przy pomocy trzepaczki rozrobić z wodą na gęsty, ale lejący się lukier, zabarwić na różne kolory, nałożyć po łyżce do foremek i ozdobić kolorową posypką. Na wierzchu tortu położyć cukrowe babeczki i rozrzucić kolorowe wstążeczki w spiralach jak serpentyny.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.