Anna Olson

Tort czekoladowy


Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tort czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

6 ogrzanych jajek

szklanka cukru

szklanka mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

½ szklanki masła

2 łyżki ekstraktu wanilii



Syrop:

równe ilości wody i cukru



Krem:

2/3 szklanki cukru

3 żółtka

¼ szklanki brandy

3 łyżki stołowe białego wina

1 ½ szklanki sera mascarpone

100g białej czekolady

100g czekolady mlecznej.



Przygotowanie:

Do malaksera wbić 6 ogrzanych jajek. Wsypać cukier i miksować przez kwadrans. Przesiać do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Dolać ekstrakt wanilii, wymieszać. Roztopić masło, wlać do niego kilka łyżek ciasta, wymieszać, wlać do ciasta, zmiksować. Dno tortownicy przykryć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 do 50 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch ciasta się ugina, jest upieczone. Wyjąć i ostudzić. Przygotować tortownicę. Spód i boki wyłożyć pergaminem. Boki lekko natłuścić, żeby pergamin się do nich przykleił. Pokroić biszkopt na pół. Jeden plaster położyć na spodzie tortownicy. Pędzelkiem nasączyć syropem.



Przygotować masę czekoladową:

Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę. Dolać brandy i białe wino. Postawiać miskę na rondlu z wrzącą wodą, ubić. Do dwóch misek włożyć równe ilości sera mascarpone. Wlać do nich po połowie masy jajecznej. Wymieszać na gładką masę. Roztopić oba rodzaje czekolady w kuchence mikrofalowej. Białą wlać do jednej porcji masy, deserową do drugiej. Starannie wymieszać. Nałożyć obie masy na spód z ciasta. Połączyć za pomocą patyczka i wstawić na 3 godziny do lodówki. Boki przybrać przypieczonymi płatkami migdałowymi.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.