Anna Olson

Tort czekoladowy


Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tort czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

6 ogrzanych jajek

szklanka cukru

szklanka mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

½ szklanki masła

2 łyżki ekstraktu wanilii



Syrop:

równe ilości wody i cukru



Krem:

2/3 szklanki cukru

3 żółtka

¼ szklanki brandy

3 łyżki stołowe białego wina

1 ½ szklanki sera mascarpone

100g białej czekolady

100g czekolady mlecznej.



Przygotowanie:

Do malaksera wbić 6 ogrzanych jajek. Wsypać cukier i miksować przez kwadrans. Przesiać do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Dolać ekstrakt wanilii, wymieszać. Roztopić masło, wlać do niego kilka łyżek ciasta, wymieszać, wlać do ciasta, zmiksować. Dno tortownicy przykryć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 do 50 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch ciasta się ugina, jest upieczone. Wyjąć i ostudzić. Przygotować tortownicę. Spód i boki wyłożyć pergaminem. Boki lekko natłuścić, żeby pergamin się do nich przykleił. Pokroić biszkopt na pół. Jeden plaster położyć na spodzie tortownicy. Pędzelkiem nasączyć syropem.



Przygotować masę czekoladową:

Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę. Dolać brandy i białe wino. Postawiać miskę na rondlu z wrzącą wodą, ubić. Do dwóch misek włożyć równe ilości sera mascarpone. Wlać do nich po połowie masy jajecznej. Wymieszać na gładką masę. Roztopić oba rodzaje czekolady w kuchence mikrofalowej. Białą wlać do jednej porcji masy, deserową do drugiej. Starannie wymieszać. Nałożyć obie masy na spód z ciasta. Połączyć za pomocą patyczka i wstawić na 3 godziny do lodówki. Boki przybrać przypieczonymi płatkami migdałowymi.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.