Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych

Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • Spód czekoladowy:
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g czekolady 60%
  • 130 g masła
  • 10 ml ekstraktu z wanilii
  • 80 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
  • 120 g czekolady
  • 70 g masła
  • ok. 250 ml śmietany
Krem orzechowy:
Nasączenie:
  • 40 ml syropu prostego
  • 40 ml burbona
Dodatki do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód czekoladowy. Jaja zmiksuj z brązowym cukrem na puszystą masę.
W tym samym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
Do jajek ubitych z cukrem dodaj ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj.
Ciasto przełóż do dwóch ringów o średnicy ok 20 cm. (Do pierwszego wlej 2/3 masy, a do drugiego 1/3 masy). Ciasto piecz przez ok. 20-25 minut. w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

Przygotuj krem orzechowy. W misce połącz masło orzechowe z serkiem mascarpone.

Złóż tort. Wystudzony grubszy blat przekrój na pół. Pierwszy blat tortu nasącz i nałóż porcję kremu orzechowego. Następnie ułóż kolejną warstwę tortu. Nasącz blat tortu i nałóż porcję kremu. Na koniec nałóż trzecią warstwę tortu. Tort wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 5-10 minut do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę deserową i masło wymieszaj, podgrzewając. Do podgrzanej czekolady dodaj gorącą śmietanę.

Schłodzony tort oblej czekoladą i udekoruj słodyczami

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA