Tomasz Deker

Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód czekoladowy:

150 g brązowego cukru

3 jajka w temperaturze pokojowej

200 g czekolady 60%

130 g masła

10 ml ekstraktu z wanilii

80 g mąki pszennej

 

Polewa czekoladowa:

120 g czekolady

70 g masła

ok. 250 ml śmietany

 

Krem orzechowy:

200 g masła orzechowego

250 g serka mascarpone

 

Nasączenie:

40 ml syropu prostego

40 ml burbona

 

Dodatki do dekoracji:

ciastka

batoniki

pianki

Przygotowanie:

Przygotuj spód czekoladowy. Jaja zmiksuj z brązowym cukrem na puszystą masę.
W tym samym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
Do jajek ubitych z cukrem dodaj ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj.
Ciasto przełóż do dwóch ringów o średnicy ok 20 cm. (Do pierwszego wlej 2/3 masy, a do drugiego 1/3 masy). Ciasto piecz przez ok. 20-25 minut. w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

Przygotuj krem orzechowy. W misce połącz masło orzechowe z serkiem mascarpone.

Złóż tort. Wystudzony grubszy blat przekrój na pół. Pierwszy blat tortu nasącz i nałóż porcję kremu orzechowego. Następnie ułóż kolejną warstwę tortu. Nasącz blat tortu i nałóż porcję kremu. Na koniec nałóż trzecią warstwę tortu. Tort wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 5-10 minut do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę deserową i masło wymieszaj, podgrzewając. Do podgrzanej czekolady dodaj gorącą śmietanę.

Schłodzony tort oblej czekoladą i udekoruj słodyczami

powrót

Podobne przepisy

Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort Sachera
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort czekoladowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tort pistacjowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort makowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.