Tomasz Deker

Tort chałwowy


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort chałwowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt:

białko z 5 jaj

5 żółtek

180 g cukru

130 g mąki pszennej

60 g skrobi ziemniaczanej

70 g ciemnego kakao

 

Krem chałwowy:

4 jajka

2 kostki masła

1,5 szklanki cukru

40 dag chałwy

 

Dodatkowo:

czarna herbata do nasączenia biszkoptu

czarny sezam

pokruszone orzechy włoskie do dekoracji

konfitura wiśniowa do przełożenia tortu

Przygotowanie:

Zacznij od upieczenia spodów. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj do ubitych białek pojedynczo żółtka. Cały czas miksuj.
Wymieszaj i przesiej wszystkie sypkie składniki. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i kakao. Suche składniki połącz z masą z ubitych białek i żółtek. Ciasto dokładnie i delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w temperaturze 160 - 170º C przez 30 -35 minut.
Przygotuj krem. Jajka z cukrem podbij w kąpieli wodnej i przelej do miksera.
Do ubitych jajek dodawaj stopniowo masło i całość ubijaj do uzyskania puszystego kremu.
Chałwę pokrusz i podgrzej w mikrofali. Następnie dodaj ją do puszystego kremu i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotowy krem wstaw do lodówki na 10 minut dzięki temu lepiej będzie się smarował.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszy biszkoptowy blat nasącz herbatą i likierem kawowym. Nałóż porcję kremu i delikatnie go rozsmaruj.
Następnie nałóż porcję konfitury i ułóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz biszkopt herbatą i likierem.
Na wierzch nałóż pozostałą część kremu i rozprowadź po torcie. Na końcu delikatnie za pomocą packi cukierniczej nałóż krem na boki.
Wierzch tortu obsyp czarnym sezamem. Ułóż wiśnie. Boki udekoruj pokruszonymi kawałkami orzechów.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.