Tort bezowy z egzotycznymi owocami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Tort bezowy z egzotycznymi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

beza:

4 łyżeczki skrobi kukurydzianej

4 łyżeczki octu z białego wina

8 białek

400 g drobnego cukru

szczypta soli



do dekoracji:

3 dojrzałe marakuje

2 mango

ananas

granat

600 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 laska wanilii

4 łyżki cukru pudru

6 łyżek kremu cytrynowego

cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 210°C. W małej miseczce zmieszać skrobię z octem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka do miski, wsypać sól, ubić na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać na przemian trochę cukru i po łyżeczce skrobi z octem. Ubijać, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować duże koło. Przykleić papier do blachy odrobiną piany. Łyżką przełożyć pianę na wyznaczony zarys, najpierw wokół brzegu, potem w miarę równą warstwą w środku, by powstał kształt gniazda lub koszyczka na owoce. Wstawić blaszkę do piekarnika, obniżyć temperaturę do 80°C/70°C z termoobiegiem i piec 1 godzinę 45 minut do 2 godzin. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezę do ostygnięcia. Przygotować owoce: marakuje przekroić na pół i łyżeczką przełożyć miąższ do miseczki, mango obrać i skroić z pestki w kostkę, ananas obrać i pokroić w ćwierćplasterki, granat przekroić na pół i wyłuskać pestki. Ubić śmietanę, wlać ekstrakt wanilii (lub dodać ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii), dosłodzić do smaku cukrem pudrem, delikatnie wymieszać, dodać krem cytrynowy i przemieszać łyżką. Na środku patery rozsmarować trochę śmietany i przełożyć bezę (jeśli przywarła do papieru, podważyć nożem). Wyłożyć i rozprowadzić śmietanę. Rozsypać kawałki mango, ananasa i pestki granatu, polać pulpą z marakui, na koniec oprószyć cukrem pudrem.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.