Torciki z kremem limonkowym i sosem ananasowym z dodatkiem chili

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Torciki z kremem limonkowym i sosem ananasowym z dodatkiem chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ok. 250 g ciasta francuskiego

1 białko

2 – 3 łyżki cukru

ok. 20 g migdałów (płatki)



Sos ananasowy:

250 g ananasa pokrojonego w drobną kostkę

sok z 2 średniej wielkości pomarańczy

starta skórka z 1 pomarańczy (wyparzonej we wrzątku)

1 chili, posiekana bez pestek

1 łyżka mąki ziemniaczanej



Krem limonowy:

125 g serka ricotta (można zastąpić twarogiem trzykrotnie zmielonym)

starta skórka z 1 limonki (wyparzonej we wrzątku)

sok z ½ limonki (jeżeli limonka nie jest soczysta, użyć soku z całego owocu)

1 laska wanilii

ok. 50 g cukru

125 g śmietany kremówki



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (funkcja góra/dół. Z termoobiegiem 165°C). Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką 12 kółek. Kółka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastko nakłuć parokrotnie widelcem, posmarować białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 8 – 10 minut (kółka i migdały powinny mieć złotobursztynowy kolor). Upieczone ciastka odstawić do schłodzenia.

Przygotować sos ananasowy: kostki ananasa, skórkę i sok z pomarańczy oraz chili umieścić w garnku i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wody, dodać do ananasa, dobrze wymieszać i gotować ok. 1 – 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia w zimne miejsce.

Przygotować krem: Do serka ricotta dodać startą skórkę i sok z limonki, miąższ z laski wanilii. Doprawić cukrem. Wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do serka delikatnie mieszając.

Przygotować torciki: Na krążek ciasta nałożyć łyżkę kremu, sosu z ananasa, przykryć następnym krążkiem, kremem i sosem. Na górę położyć ostatni krążek ciasta.

Gotowe torciki serwować najlepiej natychmiast, ewentualnie przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.



powrót

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.