Torciki czekoladowe - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 10191

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

2 łyżki kakao

1 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki krupczatki

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 l śmietanki kremówki (36% schłodzonej i ubitej)

350 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

40 ml likier amaretto

kawowy lob czekoladowy

dżem porzeczkowy

1/4 szkl. przegotowanej

ciepłej wody

czekoladowe listki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Jaja myjemy i rozbijamy, wlewamy do wysokiej miski lub do miksera, ubijamy całość na ładny, żółty krem, dodejmy sól, cukier i nadal miksujemy. Mąki łączymy i przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Po ubiciu jaj delikatnie dodajemy przesiane mąki. Łączymy dokładnie. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-50 minut. Wyciągamy już gotowy blat, śmietankę ubitą i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Likier dodajemy do ciepłej wody i nasączamy nim przestudzony biszkopt (biszkopt można upiec dzień wcześniej!). Wycinamy krażki z nasączonego biszkopta. Na każdy biszkopcik kładziemy łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Dekorujemy kremem włożonym do rękawa cukierniczego wykańczając całość listkiem czekoladowym. Odstawiamy do schłodzenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.