Marieta  Marecka

Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

400 g nutelli

250 g sucharków

Masa serowa:

500 g ricotty

100 g cukru pudru

150 g śmietany kremówki 36%

3 łyżki żelatyny

1 szklanka jeżyn

skórka z połowy cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Na wierzch:

Galaretka wiśniowa

 

Przygotowanie:

Sucharki mielimy w malakserze na grubszy żwirek.
Nutellę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z sucharkami. Wykładamy masą spód formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w ¼ szklanki wrzątku.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, w trakcie dolewając po trochu żelatynę.
Serek przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz cukier puder, ucieramy krótko mikserem i dodajemy partiami śmietankę. Łączymy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
Na spód czekoladowy wylewamy cienką warstwę serową, układamy jeżyny i uzupełniamy serem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na min. 2 godziny.
Następnie zalewamy galaretką wiśniową przygotowaną z 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzoną. Ciasto trzymamy w lodówce aż do czasu podania, najlepiej żeby zalane galaretką tężało przez noc.

powrót

Podobne przepisy

Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.