Anna Olson

Torcik truskawkowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Torcik truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki oleju roślinnego

1 szklanka cukru

3 duże jajka

żółtka oddzielone od białek

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki mleka 2%

1¼ szklanki mąki tortowej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki miałkiej soli

2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek

½ szklanki śmietany kremówki

ubitej na sztywno

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść oraz posyp mąką wnętrze 2 kwadratowych foremek o długości boku 20 cm. Utrzyj olej roślinny, ½ szklanki cukru i żółtka na puszystą masę. Wmieszaj otartą skórkę z cytryny i wanilię, a następnie mleko. Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wmieszaj do puszystej masy, aż składniki się połączą. Wyłóż każdą z przygotowanych foremek połową ciasta. Ubij mikserem białka jajek na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Rozłóż i wygładź bezową pianę na powierzchni ciasta w obu formach. Piecz 30-35 min, aż szpikulec wbity w ciasto pozostanie czysty po wyjęciu. Pozostaw spody do ostygnięcia w formach. Przełóż jeden ze spodów na talerz stroną bezową w dół i udekoruj połową bitej śmietany i truskawek. Drugą warstwę ciasta ułóż na wierzchu bezą ku górze i rozłóż pozostałą śmietanę oraz owoce. Przed podaniem wstaw tort do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.