Bożena Sikoń

Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na walentynki

odsłon: 13448

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g serka mascarpone

2 jajka

50 g cukru pudru

50 g + 50 g śmietanki 36%

2 gałązki rozmarynu

4 g żelatyny w płatkach

125 g herbatników korzennych

50 g masła

ok. 800 g świeżych malin

żelka do pokrywania owoców lub konfitura morelowa

czekolada do dekoracji 53% - 150 g

 

 

Przygotowanie:


Jajka z cukrem pudrem utrzeć ,,do białości,,. Namoczyć żelatynę, a z gałązek rozmarynu zerwać igiełki i drobno posiekać. Jedną część śmietanki ubić, a w drugiej zaparzyć posiekany rozmaryn, a następnie zmiksować. Do ubitych jajek z cukrem dodawać stopniowo serek mascarpone i dokładnie wymieszać by nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z zaparzonym rozmarynem i dodać do masy, na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód z pokruszonych herbatników połączonych z rozpuszczonym masłem. Spód umieścić w rancie i na podstawce. W masie śmietankowo-rozmarynowej zatopić świeże maliny, pozostałe zostawić do wykończenia – ułożyć je na całej powierzchni gdy torcik zastygnie. Maliny pożelować rozpuszczoną gorącą konfiturą z moreli. Boki tortu obłożyć pazurkami z czekolady.

Wykonanie:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Małe porcje nakładać łyżeczką na folię, a następnie rozciągać w formie pazurka. Odstawić do lodówki, po zastygnięciu przyklejać na boki tortu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.