Jacek Sikora

Torcik makowy


Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Torcik makowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 jajek

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek tartej bułki

2 cytryny

2 szklanki maku

50 g skórki pomarańczowej

50 g przebranych orzechów włoskich

1 garść migdałów w płatkach

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Posmaruj tortownicę grubo masłem i wysyp ją płatkami migdałów. Bardzo ładnie będą wyglądały prażone płatki. Przepatrz czy w orzechach nie ma pozostałości łupinek lub wyschniętych pokurczonych orzechów. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Miska na białka musi być sucha i czysta. Inaczej bardzo trudno będzie ci się je ubijało na sztywno. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli do momentu, aż potroi objętość. Ukręć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodaj do nich mak, siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz bułkę tartą. Otrzyj skórkę z cytryn do masy makowej.
Za pomocą ręki lub rózgi wymieszaj delikatnie pianę z białek z masą makową na dwa rzuty. Najpierw dodaj 1/3 białek. Rozluźnij masę. Potem powoli wmieszaj 2/3 piany, pamiętając o tym, żeby podnosić masę makową z dna miski. Przelej do foremki. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Zdejmij obręcz i postaw ciasto do ostudzenia na kratce. Tort pokryj cienko rozwałkowanym marcepanem lub cytrynowym lukrem, a jeśli lubisz, to oblej go roztopioną polewą czekoladową. Ozdób torcik wedle uznania ozdobami
z marcepanu, orzechami lub skórką pomarańczową.

© Jacek Sikora

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.