Torcik czekoladowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Torcik czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 ml espresso

60 ml koniaku lub rumu

łyżka ekstraktu waniliowego

450 g czekolady gorzkiej w kawałkach

6 jajek

100 g cukru

miarka schłodzonej gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Natłuścić wysoką formę o śr. 25 cm i wyłożyć papierem. Zagotować czajnik wody. Przyszykować sobie brytfannę, w której zmieści się forma.
Umieścić kawę, rum, wanilię i czekoladę w rondlu i roztopić nad kąpielą wodną. Rozbić jajka do szklanej lub metalowej miski, wsypać cukier i ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą. Ubijać masę do trzykrotnego zwiększenia objętości i gęstości bitej śmietany. Potrwa to 10 min. W drugiej misce ubić śmietanę.
Wmieszać część czekolady do masy jajecznej. Dodać śmietanę i równo wymieszać. Wlać masę do formy. Włożyć formę do brytfanny i wstawić do piekarnika. Wlać gorącą wodę z czajnika do brytfanny do połowy wysokości formy.
Piec, aż ciasto stężeje, ok. godziny. Wyłączyć piekarnik, otworzyć i zostawić tak na 15 min. Wyjąć formę z piekarnika, pozostawiając ją w kąpieli wodnej przez 30 min. Wyjąć torcik z formy i wyłożyć na półmisek. Podawać ze słodzoną bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

marta krakowiak

postów: 1

17.03.2016 15:27

CYTUJ

miarka gęstej śmietany... jaka śmietana i ile to jest miarka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.