Marta Dymek

Tofurnik pomarańczowy z chili


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

odsłon: 187

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 18-21 cm)

Spód:

100 g ciastek owsianych

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka kakao

szczypta soli

 

Masa tofurnikowa:

2 kostki tofu naturalnego po 180 g

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki soku z cytryny

1/4 szklanki soku pomarańczowego

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

szczypta soli

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1/4 łyżeczki cynamonu

do obsypania: cynamon oraz cayenne

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.

Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Sylvvia

postów: 4

21.12.2015 12:50

CYTUJ

apetycznie :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.